Guns N’ Rosesin keulakuva, perustaja ja laulaja-lauluntekijä W. Axl Rose, jonka syntymänimi on William Bruce Rose Junior, syntyi Indianassa Lafayetten kaupungissa vuonna 1962. Hän on yhtyeen ainoa, yhtäjaksoisesti vuodesta 1985 mukana ollut jäsen. Tämän bändin lisäksi Rose on laulanut australialaisyhtye AC/DC:ssä.

Rock-taivaan menestyksekkäimpiä tähtiä

Axl RoseAxl Rose muutti parikymppisenä Lafayettesta Los Angelesiin, jonka hard rock -piireissä hän alkoi luoda pian uraansa. Noin viisi vuotta muuttonsa jälkeen eli vuonna 1985 mies perusti kitaristi Izzy Stradlinin kanssa Guns N’ Rosesin ja kansainvälinen läpimurto tapahtui kahden vuoden kuluttua tästä, vuonna 1987.

Menestyksen jälkeen vuonna 1995 Rose jätti julkisuuden vuosiksi eteenpäin, mikä osaltaan on vaikuttanut myös yhtyeen kokoonpanoon. Uusi tuleminen tapahtui vuonna 2008, kun kuudes studioalbumi, jopa 14 vuotta hiottu Chinese Democracy, julkaistiin. Aikaisempiin levytyksiin verrattuna tämä julkaisu ei kuitenkaan myynyt enää vastaavalla tavalla kuin ennen.

Kun Rosen uraa tarkastelee kokonaisuutena, voi kuitenkin todeta täysin kyseenalaistamatta, että hän on kaikkien aikojen yksi menestyksekkäimmistä rock-artisteista. Tähti aateloitiin 50-vuotiaana vuonna 2012 Rock and Roll Hall of Famen jäseneksi. Menestyksen taustalla on nähty artistin persoonallinen ja juureva äänensävy, erittäin laaja ääniala yhdistettynä energiseen lavaesiintymiseen. Lauluäänensä takia hänet on valittu useita kertoja kaikkien aikojen parhaaksi laulajaksi.

Rosen lapsuus oli muuta kuin ruusuilla tanssimista

Tähden varhaiset vuodet olivat kaikkea muuta kuin turvallista ja vakaata perhe-elämää. Hänen isänsä, William Rose, oli huonomaineinen mies, joka jätti perheensä Axlin ollessa vain parivuotias. Hänen äitinsä Sharon oli taas tuolloin vasta teini-ikäinen.

Axlin lapsuudessa tapahtui paljon pahaa ja vahvasti traumatisoivaa asiaa, jota tähti on joutunut jälkeenpäin selvittämään myös terapian avulla. Hänelle on muun muassa aikuisiällä selvinnyt, että hänen isänsä on käyttänyt häntä aikoinaan hyväksi.

Erottuaan Axlin isästä Sharon avioitui helluntalaispastorin L. Stephen Baileyn kanssa, minkä myötä miehestä tuli tähden isäpuoli. Perhe-elämä ei kuitenkaan muuttunut vakaammaksi, sillä isäpuoli oli tiukasti uskonnollinen, mikä näkyi perheessä tiukkana kurina ja jopa ruumiillisena väkivaltana. Hän saattoi esimerkiksi rankaista väkivaltaisesti Axlia ja hänen sisarpuoliaan siitä, että he olivat katselleet turmiollisia televisio-ohjelmia tai laulaneet pop-lauluja.

Erilaisen perhe-elämän vuoksi Axlista kasvoi sisäänpäin kääntynyt, arka silmälasipäinen poika, joka vetäytyi omiin oloihinsa myös saman ikäisten lasten keskuudesta.

Musiikki osa lapsuutta

Axlilla heräsi kiinnostus musiikkiin jo hyvin pienenä. Hän oli vain viisi alkaessaan laulaa muiden sisarten kanssa helluntaiseurakunnan kuorossa. Hän myös opetteli myöhemmin soittamaan musiikkia ja osoitti lahjakkuutensa muun muassa esiintyessään trio-kokoonpanoissa sisartensa kanssa.

Koulumenestys alkoi kuitenkin heikentyä murrosikään tullessa. Axl alkoi tuolloin lintsata koulusta ja lopulta 16 vuoden ikäisenä hän jätti opiskelun kesken kokonaan. Teini sai kuitenkin musiikista tärkeän välineen purkaa ahdistustaan ja huolimatta hänen isänsä rajoituksista, nuoren miehen musiikkimaku laajeni hengellisestä musiikista rock-musiikin suuntaan.

Nuoruuden suosikkibändejä olivat Led Zeppelin, Kiss ja Aerosmith. Axl kuunteli mielellään myös Elton Johnia, Queenia ja Electric Light Orchestraa ja hän rakasti edelleen myös murrosiässä pianonsoittoa. Axelin nuoruus oli kuitenkin rauhaton ja hänellä oli riski tulla rikolliseksi.

Los Angeles – tie kohti rockin unelmaa

Axl Smithin kohdalla voi sanoa, että musiikki voi joskus olla rankan lapsuuden kokeneen ihmisen pelastus ja mahdollisuus luoda uusi menestyksekäs ura. Muutettuaan Los Angelesiin ystävänsä Izzy Stradlinin kanssa, nuori mies alkoi nopeasti luoda uraa hard rock -muusikkona. Hän sai kuuluisuutta varsin nopeasti, vain muutamassa vuodessa. Ensiksi päivänvalon näki Hollywood Rose -bändi ja siitä vain muutaman vuoden kuluttua perustettiin maailman maineeseen yltänyt Guns N’ Roses.

Guns N’ Rosesin taipaleeseen liittyy monenlaista dramatiikkaa, joka näkyi lukuisina eri kokoonpanoina. Yhtyeen menneisyydestä löytyy väriä ja vaihtuvia käänteitä. Esimerkiksi bändin ensimmäinen kiertue on yksi ikimuistoisimmista. Uusi, tuore kokoonpano lähti vuonna 1985 ensimmäiselle yhteiselle kiertueelleen, joka koettelemustensa pohjalta on saanut nimekseen Hell Tour. Kiertueen alussa nimittäin vain noin 150 kilometrin päässä Los Angelesista bändin keikka-auto hajosi ja sen tuli jatkaa lopun matkastaan liftaten.

Tästä huolimatta yhtye kuitenkin pääsi lopuksi keikkapaikalle Seattleen, jossa se esiintyi ensimmäistä kertaa uudella kokoonpanollaan. Paikalle saapui kuitenkin ainoastaan 13 katsojaa, sillä tilaisuutta ei oltu juurikaan mainostettu etukäteen. Yhtye kuitenkin jatkoi keikkailuaan ja vähitellen sen vahva lavakarisma herätti laajempaa innostusta, joka johti levysopimuksen tekemiseen Geffen Recordsin kanssa.

Hankalat ihmissuhteet

Axlin yksityiselämä oli värikästä. Avioliitto Erin Everlyn kanssa oli dramaattinen ja lyhyt – se kesti vain vuoden 1990-luvun alussa. Pariskunta erosi nopeasti jatkuvien riitojen ja väkivaltaisuuksien jälkeen, kun Erin sai lopulta keskenmenon. Tämän jälkeen Rose on seurustellut Stephanie Seymourin kanssa. Kyseinen suhde jäi kuitenkin lyhyeksi, vain kaksi vuotta kestäväksi. Tähdellä ei tiettävästi ole omia lapsia.

Axlin ihmissuhdeongelmat ovat kärjistyneet myös oikeusjuttuihin. Hänen molemmat ex-puolisonsa ovat haastaneet hänet oikeuteen. Myös yhtyeen kitaristi Slash on haastanut muusikon oikeuteen tekijänoikeuskiistojen vuoksi.

Axlia on nähty julkisuudessa hyvin vähän 1990-luvun menestysvuosien jälkeen. Hänen sanotaan erakoituneen etenkin Illusion-kiertueen jälkeen.