Richard FortusKitaristi Richard Fortus syntyi vuonna 1966 Yhdysvaltain Saint Louisissa. Muusikon uransa hän aloitti Guns N’ Rosesissa vuonna 2002. Kyseinen yhtye ei kuitenkaan ole jäänyt ainoaksi miehen bändiksi. Lisäksi hän on soittanut muun muassa yhtyeissä nimeltään Love Spit Love, Psychedelic Furs, Ben Folds Five ja Gravity Kills.

Guns N’ Rosesissa Fortus soittaa soolo- ja komppikitaraa. Hänet tunnetaan luotettavana tiimipelurina, joka arvostaa yhteistyötä muiden jäsenten kanssa. Mies on ollut mukana yhtyeen kansainvälisillä kiertueilla vuosina 2002, 2006, 2007 sekä vuosien 2009-2010 Chinese Democracy World Tour -kiertueella.

Richard Fortus aloitti viulunsoiton 4-vuotiaana ja rumpuja hän alkoi soittaa 5-vuotiaana. Lisäksi hän on opiskellut St. Louisin ja Etelä-Illinoisin yliopistojen taideteollisissa korkeakouluissa.

Ensimmäiset yhtyeet

  • Eyes/Pale Divine (1984-1991)

Vuonna 1984 Fortus perusti The Eyes -nimisen yhtyeen, jonka ensimmäinen kappale oli nimeltään “Freedom in a Cage”. Myöhemmin bändi vaihtoi nimekseen Pale Divine ja teki sopimuksen Atlantic Recordsin kanssa. Sen ainoaksi albumiksi jäi Straight to Goodbye.

  • Love Spit Love ja Psychedelic Furs (1992-2000)

Kun Psychedelic Furs hajosi, Fortus perusti Richard ja Frank Ferrerin kanssa yhtyeen nimeltä Love Spit Love. Ensimmäinen kokoonpano koottiin kuitenkin uudelleen vuonna 2000 ja samalla mies liittyi bändiin uudelleen. Hän soitti yhtyeen live levyllä nimeltään Beautiful Chaos: Greatest Hits Live. Samalla Love Spit Loven toiminta alkoi hiipua.

Menestys Guns N’ Rosesissa

Guns N’ Roses otti ensimmäisen kerran yhteyttä Richard Fortukseen vuonna 1999, kun he saivat kuulla, että Robin Finck olisi mahdollisesti jättämässä yhtyeen. Tuolloin kuitenkin Buckethead otti lähtevän muusikon paikan ja kuluikin vielä kolme vuotta, ennen kuin sopimus lopulta tehtiin.

Kun vuonna 2002 kitaristi Paul Tobias jätti Guns N’ Rosesin, paikka Fortukselle oli vihdoin auki. Hän sanoi eroamisen syykseen liiallisen stressin kiertueilla. Richard taas oli ollut Euroopan kitaristina Enrique Iglesiasille ja kun hän sai toukokuussa 2002 ystävältään Tommy Stinsonilta puhelun, jossa häntä pyydettiin lentämään bändin levytysstudiolle, Fortus otti kutsun vastaan. Virallisesti tähti liittyi Guns N’ Rosesiin heinäkuussa 2002.

Nyt Fortus soittaa Guns N’ Rosesissa sekä taustoja että johtavaa kitaraa. Yhtyeen solistin Axl Rosen on sanottu olevan erittäin tyytyväinen miehen suorituksiin. Keulahahmon mukaan heidän rytmitajut sopivat erittäin hyvin yhteen ja Fortus täydentää erittäin hyvin bändin musiikillista kokonaisuutta. Mies on soittanut vuonna 2008 ilmestyneen Chinese Democracy -albumin ääniraidat ja hän on myös esiintynyt Appetite for Democracy 3D-nimisissä live levytyksessä.

Fortus on ollut mukana Guns N’ Rosesin kaikilla kiertueilla aina vuodesta 2002 lähtien. Viimeisin niistä oli Not In This Lifetime -turnee.

Vuodet Dead Daisiesissa (2013-2016)

Fortus on soittanut myös Dead Daisiesissa vuodesta 2013 yhdessä Jon Stevensin, Dave Lowyn sekä Guns N’ Rosesin jäsenten Frank Ferrerin ja Dizzy Reedin kanssa. Heidän samanniminen esikoisalbuminsa, Dead Daisies, julkaistiin 9. elokuuta 2013.

Lisäksi toinen albumi nimeltään ”Revolucion” julkaistiin vuonna 2015. Fortus lähti kuitenkin yhtyeestä vuonna 2016 pystyäkseen paremmin keskittymään työhönsä Guns N’ Rosesissa.

Suhteet muihin jäseniin

Julkisuudessa on puhuttu erityisesti Fortusin suhteesta Slashiin. Tähti on sanonut, että heillä on paljon yhteistä ja hän tuntee kollegansa sukulaissielukseen. Richard myös sanoo, että kaksikolla on samoja näkemyksiä musiikillisissa tulkinnoissaan ja eri musiikin tasoilla heidän soittonsa tukevat hyvin toisiaan.

Fortus on itse verrannut soittotyylinsä yhtäläisyyksiä ja eroja bändin muihin jäseniin. Hänen mukaansa Slashilla ja Duffilla on samanlainen lähestymistapa musiikkiiin kuin hänellä itsellään on. Hän näkee roolinsa bändissä yhteistyön sujumisen kautta. Muusikko painottaa, että kokonaisuuden tulee aina olla linjassa keskenään. Kyseessä ei ole mikään yhden ihmisen taidonnäyte, vaan kyse on toimivasta yhteistyöstä muiden bändin jäsenten kanssa.

Hän myös on tyytyväinen bändin kemiaan ja on sitä mieltä, että tämä bändi ei koskaan ole voinut paremmin kuin nykyään.

Muut projektit

Richard Fortus on soittanut myös Honky Toast -nimisessä yhtyeessä yhdessä Frank Ferrerin sekä laulaja Eric J. Toastin kanssa. Yhtye on julkaissut yhden albumin, vuonna 1999 ilmestyneen Watcha Gonna Do Honky -julkaisun. Artisti on työskennellyt useaan otteeseen myös rock-muusikko Brian Wayne Transeaun kanssa muun muassa vuoden 2000 kiertueella.

Maaliskuussa 2008 Fortus soitti vierailevana kitaristina japanilaisessa heavy metal -yhtyeessä nimeltään X Japan. Samana vuonna hän oli mukana myös tanskalaisessa rock -yhtyeessä nimeltään The Storm.

Lisäksi Fortus on ollut kitaristina The Replacementsissa sekä Guns N’ Rosesin basistin Tommy Stinsonin soololevyillä. Hän on myös soittanut coverin Guitar Hero World Tour -peliin.

Yksityiselämä

Fortusilla on kaksi lasta, vuonna 2005 syntynyt esikoinen Paisley sekä vuonna 2008 syntynyt kuopus Clover. Hän avioitui 10. joulukuuta 2016 Stephanie Howlettin kanssa. Mutkiakin on ollut matkassa, sillä artisti loukkaantui vakavasti moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2015.