Duff McKagan on yksi Guns N’ Rosesin perustajajäsenistä. Hän syntyi yhdysvaltalaisessa Seattlen kaupungissa 5. helmikuuta 1964 kahdeksanlapsisen suurperheen nuorimmaiseksi. Hänen virallinen nimensä oli Michael, mutta jo taaperona hän sai lempinimen Duff, joka on ollut käytössä aina näihin päiviin asti.

Duff McKagan ihastui teini-ikäisenä glam rockiin sekä punkmusiikkiin ja kiinnostui sen myötä myös musiikin soittamisesta. Seattlen rock-piirit olivat tuohon aikaan aktiivisia ja vain 16 vuoden iässä hän sai ensimmäisen pestin The Fastbacks -nimisen bändin rumpalina.

Elämä ennen Guns N’ Rosesia

McKagan toimi muutamia vuosina muusikkona Seattlen alueella, mutta halusi kokeilla siipiään isommilla markkinoilla ja muutti Los Angelesiin. Siellä hän tutustui tuleviin Guns N’ Rosesin perustajajäseniin Slashiin ja Steven Adleriin. Hieman myöhemmin Izzy Stradlin ja Axl Rose halusivat yhdistää voimansa heidän kanssaan. Näin perustettiin Guns N’ Roses vuonna 1985.

McKagan toimi yhtyeen basistina vuosina 1985-1997. Hän oli yhtyeen mukana bändin menestyksekkäimpinä vuosina, kun albumi Appetite for Destruction nousi maailmanlaajuiseen huippusuosioon. Aika Guns N’ Rosesin kanssa teki McKaganista yhden maailman tunnetuimmista basisteista.

Vauhdikasta taiteilijaelämää Guns N’ Rosesin riveissä

Elämä Guns N’ Rosesin basistina tarkoitti yltäkylläistä elämäntyyliä, johon sisältyi yksityislentokoneita, eksklusiivisia juhlia, suuria määriä alkoholia ja erilaisia huumeita. Bändi oli tunnettu villeistä ja energisistä lavaesiintymisistä sekä hurjasta juhlimisesta. Yhtyeen jäsenten maine kovina juhlijoina oli osa sen imagoa lehdistön ja fanien edessä, mutta hurja elämäntyyli kävi rankaksi rock-tähtien terveydelle.

McKagan kärsi kokaiini- ja alkoholiriippuvuudesta, mutta ei hakenut siihen apua kiertue-elämän keskellä, vaikka hän kärsi erilaisista terveysongelmista. Raskaaseen kiertue-elämään ja jatkuvaan juhlintaan yhdistettynä päihteiden väärinkäyttö vei häneltä miltei hengen.

Raju elämäntyyli oli aiheuttanut McKaganille lukuisia terveysongelmia ja vasta haiman repeäminen päihteiden käytön seurauksena vuonna 1994 pakotti hänet pysähtymään. Lääkärin sanojen mukaan muusikko menehtyisi, mikäli hän joisi vielä yhdenkin annoksen alkoholia. Hän päätti tehdä suuren elämänmuutoksen ja jätti päihteet taakseen siitä sairaalareissuista lähtien.

Eroaminen Guns N’ Rosesista

Samoihin aikoihin, kun McKaganin terveysongelmat pakottivat hänet pysähtymään, myös Guns N’ Roses piti taukoa keikkailusta. Tuolloin jäsenet keskittyivät omiin soolo- ja yhteistyöprojekteihinsa. Yhtyeen johtohahmo Axl Rose varoitti heitä, että heidän täytyisi lopettaa muissa projekteissa työskentely tai he saisivat potkut. Tämän seurauksena vuonna 1997 McKagan päätti jättää Guns N’ Rosesin taakseen.

McKagan alkoi soittaa seattlelaisessa punk-bändissä nimeltään 10 Minute Warning ja kehittää omia sooloprojektejaan musiikin saralla. Päihteiden käyttö ja rock ’n’ roll -elämä jäivät taakse. Päästyään kuiville muusikkolegenda löysi orastavan kiinnostuksen liiketoimintaa sekä kirjanpitoa kohtaan ja aloitti opinnot Seattlessa.

Liike-elämä houkutti Guns N’ Rosesista eroamisen jälkeen

Duff McKagan on tehnyt rock-maailmassa poikkeuksellisen elämänmuutoksen rock-tähdestä kirjanpitäjäksi. Hän on nykyään kirjailija ja talousneuvoja. Hänen Meridian Rock -yrityksensä tarjoaa taloudellisia neuvoja muusikoille.

McKaganin bestseller-kirja It’s So Easy (ja muita valheita) on omaelämänkerrallinen teos, joka kertoo hänen elämänsä värikkäistä ja dramaattisista vaiheista. Kirjan lisäksi tähti on kerännyt kirjoittajan mainetta kolumnistina Seattle Weekly- ja Playboy-lehdissä.

Artisti meni naimisiin kolmannen kerran vuonna 1999 ja sai samana vuonna myös ensimmäisen lapsensa. Nykyään McKagan on löytänyt keinot terveytensä ylläpitoon sekä sisäiseen rauhaan. Rock-kitaristi elää nykyään seesteistä, tervehenkistä ja rauhallista perhe-elämää vaimonsa ja tyttäriensä kanssa. Hän on saanut terveytensä takaisin päihteiden käytön lopettamisen jälkeen ja juossut jopa maratonin vuonna 2001.

Duff McKaganin sooloprojektit

Guns N’ Rosesista eroamisen jälkeen muusikko on jatkanut musiikin levyttämistä sooloprojektien parissa julkaisten useita albumeita, kuten The Beautiful Disease, Wasted Heart ja Sick. Duff McKagan liittyi myös Velvet Revolver- ja Loaded-yhtyeisiin.

Yksi McKaganin projekteista oli hyväntekeväisyystapahtumaa varten koottu yhtye Neurotic Outsiders. Yhtye sai hyväntekeväisyyskeikastaan niin hyvää palautetta, että bändi buukattiin esiintymään muuallekin.

Paluu Guns N’ Rosesin riveihin

Kun kitaristi DJ Ashban lähti Guns N’ Rosesista, erilaiset huhut alkoivat levitä mahdollisesta bändin kokoontumisesta uudelleen yhteen alkuperäisjäsenten kera. Huhuja oli lietsonut se, että McKagan oli nähty esiintymässä muiden kanssa joillakin Etelä-Amerikan ja Yhdysvaltojen keikkalavoilla. Myös kitaristi Slash oli maininnut julkisuudessa erimielisyyksien sopimisesta bändin jäsenten välillä. Huhut vahvistuivat todeksi, kun bändi tiedotti esiintyvänsä Yhdysvalloissa järjestettävillä Coachella-festivaaleilla huhtikuussa 2016 kolmen alkuperäisjäsenen eli Slashin, Axl Rosen ja McKaganin voimin.

Guns N’ Rosesilla on parhaillaan käynnissä poikkeuksellisen pitkä Not in This Lifetime -kiertue, joka on aikataulutettu jatkumaan ainakin heinäkuuhun 2018 saakka. Bändin alkuperäisjäsenten odotetaan soittavan yhdessä ainakin kiertueen loppuun saakka. 27 kuukauden pituinen kiertue vetää vertojaan vuoden 1991 Use Your Illusion -kiertueelle, joka kesti 30 kuukautta.

Vaikka bändin jäsenten elämäntahti on joissain määrin rauhoittunut, ovat Guns N’ Rosesin lavaesiintymiset edelleen dynaamisia, viihdyttäviä ja energisiä. Yhtyeen kokoonpano on vaihtunut lukuisia kertoja vuosien varrella, mutta toistaiseksi vaikuttaa siltä, että vanhat riidat ja kaunat jäsenten välillä on sovittu ja yhteisiä keikkoja McKaganin, Axl Rosen ja Slashin johdolla on odotettavissa jatkossakin.