Dizzy ReedMaailmanlaajuisesti tunnetun Guns N’ Roses -bändin kosketinsoittaja Dizzy Reed, joka on oikealta nimeltään Darren Arthur Reed, liittyi vahvistamaan bändiä vuonna 1990. Vuonna 1963 syntynyt mies on kiertänyt bändin mukana kohta jo 28 vuotta, osallistunut eri levyjen levyttämiseen ja muuhun bänditoimintaan.

Reed on ollut mukana bändissä kauemmin kuin kukaan, lukuun ottamatta bändin perustanutta Axl Rosea. Yhtyeessä on muitakin pitkään toiminnassa mukana olleita jäseniä, kuten Slash sekä Duff McKagan, mutta he lähtivät bändistä Use Your Illusion -kiertueella, jonka yli Reed pysyi mukana. Hän pääsi vuonna 2012 bändin mukana Rock and Roll Hall of Famelle, mutta hän ei osallistunut asiaan liittyviin juhlallisuuksiin. Koskettimien lisäksi mies soittaa bändissä toisinaan myös kitaraa ja bassoa sekä laulaa taustalla.

Dizzyn elämä ja liittyminen Guns N’ Rosesiin

Reed on kotoisin Hinsdalesta, Illinoisista, mutta hän vietti lapsuutensa Coloradossa. Lapsuudessaan poika oli muiden kertoman mukaan sisäänpäin suuntautunut ja viihtyi omassa seurassaan, mutta mies itse on kieltänyt nämä väitteet. Ensimmäinen kosketus musiikkimaailmaan olivat Reedin isoäidin urut, joiden soittamista isoäiti opetti Darrenille jo nuorena. Ennen alakoulusta pääsyä hän oli muodostanut useita pieniä, paikallisia bändejä kavereidensa kanssa.

Aikuistuttuaan Reed muutti Los Angelesiin ja perusti The Wild -yhtyeen 1980-luvun lopulla. Bändin toiminta kesti viisi vuotta. Vuonna 1985 Reed tapasi Guns N’ Roses -yhtyeen klassisen kokoonpanon, kun muusikot olivat harjoittelemassa vierekkäisissä studioissa. Reed ja bändi pitivät hyvää yhteyttä ja lopulta vuonna 1990 Axl kutsui miehen liittymään bändiin Use Your Illusion -albumien äänittämistä varten.

Reed ja muu bändi tulivat hyvin juttuun, minkä seurauksena Dizzy jäi yhtyeeseen pidemmäksi aikaa levyttämään ja kiertämään mukaan. Hän soitti lähinnä koskettimia, mutta toisinaan myös pianoa. Lisäksi hän lauloi taustalla live-esiintymisissä, musiikkivideoissa ja tietyissä kappaleissa, kuten “Bad Obsession”, “14 Years”, “Live and Let Die” sekä monia muita. Hän oli ratkaisevassa osassa muun muassa Chinese Democracy -kappaleen äänityksessä.

Ratkaisevana tekijänä monissa kappaleissa

Vaikka Dizzy on kuulunut bändiin kauemmin kuin yksikään muu jäsen Axlia lukuun ottamatta, ei häntä kuitenkaan voida virallisesti pitää yhtyeen alkuperäisenä jäsenenä, sillä hän liittyi bändiin vasta vuonna 1990 ja Guns N’ Roses perustettiin vuonna 1985.

Reed on myös sanoittanut monia yhtyeen kappaleista. Muun muassa Chinese Democracy -albumille hän sanoitti kappaleen “Street of Dreams” Axl Rosen ja Tommy Stinsonin kanssa ja There Was a Time -kappaleen sekä I.R.S. -biisin Rosen ja Paul Tobiaksen kanssa.

Albumien ulkopuolinen sinkku “Oh My God” on Reedin, Rosen ja Tobiaksen yhteistyötä. Kappale “Silkworms”, jonka oli määrä ilmestyä Chinese Democracy -albumilla, muttei lopulta päätynytkään julkaistavaksi, on Reedin ja Pitmanin, bändin toisen kosketinsoittajan, yhteistyötä.

Elämä Guns N’ Rosesin ulkopuolella

Guns N’ Roses -yhtyeessä toimisensa lisäksi Reed on äänittänyt kappaleita ja albumeita Slashin ja Duff McKaganin sekä Gilby Clarken kanssa. Mies on suuri Larry Normanin kannattaja ja soitti hänen Copper Wires -albumillaan. Reed on soittanut musiikkia myös elokuviin, joista viimeisimmät ovat The Still Life vuodelta 2006 sekä Celebrity Art Show vuodelta 2008.

Näinäkin päivinä, kun Reed ei ole kiertämässä Guns N’ Rosesin mukana, hän usein kulkee keikoilla oman rokkibändinsä, Hookers N’ Blow:n kanssa. Hän soittaa kyseisessä kokoonpanossa koskettimia ja kitaraa. Tässä yhtyeessä soittamisesta Reed on voittanut Outstanding Guitarist of the Year -palkinnon vuonna 2007 Rock City Awards -tapahtumassa. Kokoonpano on myös nimetty parhaaksi cover-bändiksi.

Monenlaista toimintaa Guns N’ Rosesin ohessa

Reed oli jäsenenä myös The Dead Daisies -yhtyeessä Guns N’ Roses -kitaristin Richard Fortusin kanssa, mutta molemmat jättivät bändin vuonna 2015 keskittyäkseen Guns N’ Rosesiin. Mies on myös näytellyt. Hän esiintyy esimerkiksi Mumblesin osassa vuonna 2005 ilmestyneessä elokuvassa Charlie’s Death Wish.

Reed erosi vaimostaan Lisasta 20 vuoden avioliiton jälkeen vuonna 2010. Hänellä on kaksi tytärtä, Skye ja Shade, jotka syntyivät vuosina 1992 ja 1996. Muusikolla on myös poika edellisestä suhteesta, Justin Gunn-Reed, joka syntyi vuonna 1988.

Yllättävänä tekona Reed pyrki liittymään yliopiston veljeskuntaan huomattavasti normaalia ikää myöhemmin vuonna 2005. Hänet lopulta hyväksyttiin Cornwell Universityn Zeta Psi -järjestöön vuonna 2006.

Mitä seuraavaksi, Dizzy Reed?

Vaikka Dizzy edelleen soittaa Guns N’ Rosesissa, hän tekee myös omaa soolouraansa. Hänen oma debyyttisooloalbuminsa, Rock N’ Roll Ain’t Easy, ilmestyy näillä näkymin 16. helmikuuta 2018 ja sen tuottajana on Golden Robot Records. Levyllä tulee olemaan 12 raitaa ja yksi lisätty kappale digitaalisessa versiossa. Albumilla kuullaan monia muitakin Guns N’ Rosesin jäseniä taustalla sekä muita musiikkialalta tuttuja kuuluisuuksia.