Appetite for Destruction on Guns N’ Rosesin debyyttialbumi, joka julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1987 Geffen Records -yhtiön toimesta. Levy pääsi massiiviseen suosioon ja nousi Yhdysvaltojen 11. kaikkien aikojen myydyimmäksi albumiksi. Kyseessä on samalla yksi maailmanlaajuisesti parhaiten myynyt julkaisu, jota on myyty noin 30 miljoonaa kappaletta.

Kriitikot eivät aluksi olleet täysin varmoja albumista, mutta vuosien saatossa levy on noussut yhä suositummaksi ja suositummaksi sekä yhdeksi yhtyeen ikonisimmista ja parhaiten myydyistä albumeista.

Albumin kappaleet ovat:

 1. Welcome to the Jungle (yksi bändin ikonisimmista kappaleista)
 2. It’s So Easy
 3. Nightrain
 4. Out ta Get me
 5. Mr Brownstone
 6. Paradise City
 7. My Michelle
 8. Think About You
 9. Sweet Child O’ Mine
 10. You’re Crazy
 11. Anything Goes
 12. Rocket Queen

Levyn taustaa

Suurin osa kappaleista Appetite for Destruction -levyllä kirjoitettiin bändin Los Angelesin ajalla, jolloin yhtye soitti eri klubeilla. Myös monia muita biisejä suunniteltiin alun perin lisättäväksi tälle albumille, mutta ne ilmestyivät loppupeleissä vasta myöhemmillä julkaisuja. Tällaisia kappaleita olivat muun muassa Back Off Bitch, You Could Be Mine ja Don’t Cry.

Myös esimerkiksi November Rain -kappale oli tulossa alun perin albumille, mutta se päätettiin jättää tulevaisuuden toiselle levylle, sillä Appetite for Destruction -julkaisulla oli jo balladi eikä toista haluttu lisätä. Bändi muutti mielensä myöhemmin, sillä Use Your Illusion -albumilla on useampi kuin yksi balladi.

Levyn äänitys ja tuotanto

Appetite for Destruction -albumin peruskappaleita äänitettiin kaksi viikkoa ja niiden parhaat palat yhdistettiin lopulta lopulliseen muotoon. Kappaleita kokosi Clink, joka työskenteli 18-tuntisia työpäiviä seuraavan kuukauden ajan muokaten biisejä ja liimaten eri osia niihin, kuten Slashin lisä-äänityksiä sekä Rosen laulua.

Kappaleiden kitaraa mietittiin pitkään eikä mikään tuntunut oikealta, mutta lopulta Slash keksi yhdistää Gibsonin Les Paulin Marshallin tehostajaan. Hän ja Clink viettivät tunteja ja taas tunteja tehden Slashin kitarasooloja täydellisemmiksi. Albumin äänittämiseen ja tuottamiseen kuluikin noin 370 000 dollaria.

Kokonaisuudessaan albumi saatiin kokoon kuudessa päivässä, mutta Axlin vokaalien nauhoittamisessa kului paljon pidempään, sillä hän halusi tehdä ne yhden kerrallaan. Tämän tason perfektionismi ajoi lopun bändin menojaan, minkä seurauksena keulakuva jäi yksin nauhoittamaan studiolle. Levy nauhoitettiinkin Daryl Dragon’s Rumbo Recorders -studiolla vuonna 1987.

Moni kappaleista alkoi ensiksi sooloraitoina, jotka eri bändin jäsenet olivat kirjoittaneet itsekseen. Useat biisit kertovat todellisuudessa bändin arjesta ja jokapäiväisistä elämänkokemuksista sekä henkilökohtaisuuksista, kuten esimerkiksi kappaleessa Welcome to the Jungle. Osa kappaleista, kuten Out ta Get Me, kertoo Axlin nuoruuden ongelmista lain kanssa.

Julkaisun kansikuva

Levyn nimi, Appetite for Destruction, perustuu Robert Williamsin samannimiseen maalaukseen, josta tehtiin aluksi myös sen kansikuva. Moni musiikkiliike kuitenkin kieltäytyi myymästä albumia kyseisen kuvan takia, joten alkuperäinen vaihtoehto päätettiin siirtää julkaisun sisälehdille. Sen tilalle levyn kanteen pääsi kelttiristi ja pääkallot, jotka kuvastavat bändin viittä jäsentä. Kuvan suunnitteli Billy White Jr.

Pääkalloista ylin on Izzy Stradlinin, vasemmanpuoleinen Steven Adlerin, keskellä oleva Axl Rosen, oikealla oleva Duff McKaganin ja alin kallo Slashin. Billy White Jr. kertoi myöhemmin vuoden 2016 haastattelussa, että pelkästään risti ja pääkallot olivat Axlin idea, lopun hän suunnitteli itse.

Monia mielipiteitä synnyttävä levyn alkuperäinen kansikuva ei kuitenkaan ollut tarkoitettu niin kaameaksi kuin mitä maalaus kuvastaa. Teoksessa robotti on raiskannut naisen ja on juuri saamassa tästä rangaistuksensa. Bändi on kertonut myöhemmin, että taideteoksen oli tarkoitus kuvastaa tehotuotantoa, joka raiskaa ja saastuttaa ympäristömme.

Levyn vastaanotto

Julkaisu ei heti saavuttanut huimia ennätyksiä millään tasolla, vaan albumi kohosi vain sijalle 182 Billboard 200 -listalla. Tästä sijoituksesta levy ei päässyt kipuamaan ylöspäin vuoteen, mutta sen suosio alkoi nousta vasta bändin kiertueen ja laajan radiohuomion jälkeen.

Albumi oli yhteensä 147 viikkoa Billboard 200 -listalla. Vuosien saatossa siitä tuli kuitenkin huippumenestys ja vuoteen 2008 mennessä levy oli myynyt 18-kertaista platinaa. Tähän mennessä Yhdysvalloissa levyä oli myyty 10 miljoonaa kappaletta, mikä nosti sen koko maan 11. kaikkien aikojen myydyimmäksi albumiksi. Kyseessä oli Billboardin mukaan myös USA:n kaikkien aikojen myydyin debyyttialbumi.

Vuonna 2008 raportoitiin, että Appetite for Destruction -levyä oli myyty noin 28 miljoonaa kopiota maailmanlaajuisesti, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen myydyimmistä albumeista. Myöhemmät tiedot kertovat, että sitä on myyty jopa 30 miljoonaa kappaletta.

Kriitikkojen mukaan levyn suureen suosioon vaikuttivat 80-luvun tyypilliset ja suositut teemat, jotka puhuttivat yleisöä. Myöhemmin julkaisua on kuvailtu kyseisen vuosikymmenen parhaaksi albumiksi. Se on myös saanut kansainvälistä huomiota monilta arvostetuilta musiikkikriitikoilta ja lehdiltä.