Guns N’ Rosesin kuudes albumi, Chinese Democracy, julkaistiin 23. marraskuuta 2008. Niin yhtyeen fanit kuin kriitikotkin olivat innoissaan uudesta albumista, sillä edellisestä julkaisusta oli kulunut kauan aikaa. Yhtyeen sitä edeltävä tekele oli vuonna 1993 julkaistu cover-kappaleista koostuva The Spaghetti Incident? -niminen levy.
Albumin pitkällinen tuotantoprosessi
Chinese Democracyn tuotantoprosessi oli monimutkainen ja pitkäkestoinen. Guns N’ Rosesin johtohahmo Axl Rose aloitti kappaleiden kirjoittamisen jo vuonna 1994, mutta albumin äänittäminen kesti lopulta yli 20 vuotta. Näiden parinkymmenen vuoden aikana kaikki muut Guns N’ Rosesin alkuperäisjäsenet ehtivät jättää yhtyeen tai saada siitä potkut Axl Rosea lukuun ottamatta.
Guns N’ Rosesin alkuperäisjäsenet myös päätyivät riitoihin ja erimielisyyksiin keskenään ja niistä kertyneet oikeusjutut olivat osasyynä albumin julkaisun viivästymiseen.
Budjetti
Albumin tuotantokustannusten arvioidaan olevan maailman kalleimpia. Sen hinnaksi kertyi lopulta noin 13-15 miljoonaa dollaria johtuen prosessin pitkäkestoisuudesta, eri studioiden käytöstä ja tuotannossa mukana olleen henkilökunnan määrästä.
Albumia äänitettiin yhteensä 14 eri studiossa vuosien varrella. Siinä soittaa 11 eri muusikkoa johtuen bändin jäsenten vaihdoksista vuosien kuluessa. Chinese Democracyn tuotannon parissa oli parin vuosikymmenen kuluessa töissä poikkeuksellisen suuri määrä tuottajia, äänittäjiä ja levy-yhtiöiden henkilökuntaa.
Julkaisun viivästymisen syyt
Albumin julkaisu viivästyi moninaisista syistä, joita olivat muun muassa jäsenten vaihdokset, heidän sooloprojektinsa ja omien projektien vaatima aika. Lisäksi resursseja vei entisten Guns N’ Rosesin jäsenien Slashin ja Duff McKaganin nostama oikeusjuttu Axl Rosea vastaan.
Osansa prosessin kestossa arvioitiin olevan myös Axl Rosen perfektionismilla yhdistettynä hänen tuliseen persoonallisuuteensa. Siitä johtuen erimielisyyksien sovittelu muun muassa tuottajien, äänittäjien ja levy-yhtiön edustajien kanssa ei käynyt kovin sujuvasti.
Vuosien varrella albumin julkaisusta liikkui ristiriitaista tietoa ja fanit joutuivat pettymään moneen kertaan perättömistä julkaisulupauksista. Vuonna 2007 Guns N’ Rosesin virallisilla kotisivuilla tiedotettiin sen nauhoitusten päättyneen, mutta alun perin samaiselle vuodelle suunnitellusta julkaisuajankohdasta kuitenkin myöhästyttiin.
Lopulta vuoden 2008 huhtikuussa Axl Rose luovutti albumin valmiit materiaalit levy-yhtiölle ja sen valmistelu julkaisukuntoon saatiin alkuun.
Chinese Democracyn vastaanotto
Albumi sai sekä ylistäviä että pettyneitä kommentteja rock-kriitikoilta ympäri maailmaa. Heidän mukaansa julkaisu olisi voinut saada paremmat arvosanat, mikäli taustalla ei olisi ollut Guns N’ Rosesin nimeä ja sen luomia odotuksia.
Useat kriitikot kehuivat uutuutta rock-albumina, mutta kommentoivat, että se ei aivan vastaa Guns N’ Rosesin luomia odotuksia. Se kuitenkin sai Juno-palkinnon vuonna 2009 parhaana kansainvälisenä albumina. Lisäksi levyn biisi ”If the World” sai parhaan alkuperäisen kappaleen palkinnon 13th Satellite Awards -kilpailussa.
Entiset Guns N’ Rosesin alkuperäisjäsenet Slash ja Duff McKagan olivat onnitelleet Axl Rosea albumin julkaisun jälkeen. Kummatkin kehuivat levyä, keulakuvan vokaaleja ja kuinka siinä näkyi vahvasti huippulahjakkaan laulajan kädenjälki. Sekä Slash että McKagan arvioivat, ettei samanlaista julkaisua oltaisi onnistuttu tuottamaan alkuperäisellä kokoonpanolla. Osa musiikkikriitikoista oli samoilla linjoilla kommentoiden, että Chinese Democracy kuulostaa ehkä enemmän Axl Rosen sooloalbumilta kuin puhtaasti Guns N’ Rosesin levyltä.
Myynti
Albumin myynti kokonaisuudessaan ei aivan vastannut odotuksia, vaikka se aluksi ylsikin julkaisunsa jälkeen myyntilistojen kärkeen eri puolilla maailmaa. Alkuhuuman jälkeen vauhdikkaasti käynnistynyt myynti kuitenkin hiipui.
Julkaisunsa jälkeen Chinese Democracy nousi sijalle 3 Yhdysvaltojen myydyimpien albumien Billboard-listalla ja myi platinaa eli yli miljoona kopiota Yhdysvalloissa. Se myös ylsi kansainvälisten myyntilistojen kärkisijoille eri maissa. Levy myi platinaa eli yli miljoona kappaletta Euroopassa ja teki maakohtaisia ennätyksiä eri maissa. Kiinassa albumi sensuroitiin, sillä sen arvioitiin asettavan maan hallituksen negatiiviseen valoon johtuen albumin nimestä.
Levyn parhaat puolet
Albumin ensimmäisessä viidessä kappaleessa tuntuu Guns N’ Rosesin alkuperäinen ote ja innostus, joka aikanaan valloitti rock-maailman Appetite for Destruction -albumin myötä. Muualla levyssä tuntuu enemmän läsnä Use Your Illusion I ja II -levyjen kappaleiden kaltainen tunnelma. Kitaraosioissa on tuttua, menneiden aikojen Guns N’ Rosesille ominaista särmikkyyttä, vaikka legendaarinen kitaristi Slash ei olekaan ollut yhtyeen riveissä.
Ennen kaikkea jäljellä on Axl Rosen karismaattinen lauluääni, joka on aina ollut yksi Guns N’ Rosesin valttikorteista. Kaiken kaikkiaan levy on erinomainen, kaunistelematon ja voimakas hardrock-albumi.
Albumin saama negatiivinen palaute
Levyllä on yhteensä 14 kappaletta ja niistä suurin osa ylittää kestoltaan viiden minuutin pituuden. Biisien pituutta lyhentämällä albumista olisi voinut saada huolitellumman ja kompaktimman kokonaisuuden. Julkaisu lukuisine balladeineen ei kietoudu yhteen niin sujuvaksi kokonaisuudeksi kuin bändin aiemmat albumit. Lisäksi musiikissa ei ole läsnä enää aivan samanlaista intensiteettiä kuin varhaisessa Guns N’ Rosesin tuotannossa.
Julkaisun lukuisat balladit ovat kuitenkin tasokkaita rock-balladeja, jotka varmasti vetoavat November Rain -kappaleesta aikanaan tykänneisiin kuuntelijoihin.
Chinese Democracy -kiertue
Levyn julkaisua seurasi vuonna 2009 mittava Chinese Democracy -kiertue albumin markkinoimiseksi. Kiertue käsitti Aasian, Yhdysvallat ja Kanadan. Turneen live konsertit otettiin hyvin vastaan yleisön ja kriitikoiden puolesta, minkä ansiosta konserttiliput myivät hyvin. Yhtyeen lavaesiintymiset olivat yhtä energisiä, intensiivisiä ja dynaamisia kuin Guns N’ Rosesin uran alkuaikoina.